Panelen verlijmen

panelen verlijmen schilderijen restaureren

Panelen verlijmen

Wat houdt panelen verlijmen in?

Traditioneel is door veel schilders uit Noord-Europa eikenhout gebruikt als ondergrond. Panelen werden vaak opgebouwd uit verschillende stukken hout en verlijmd.

Er zijn meerdere oorzaken waardoor er schade in de verlijming kan toetreden, oorzaken zijn o.a. aantasting van het hout door insectenvraat, schimmel en vocht. Ook kunnen panelen na verloop van tijd kromtrekken.

In het verleden zijn voor bovengenoemde problemen meerdere oplossingen bedacht, o.a. verplanken (dit wil zeggen paneel vervangen door een nieuw paneel). Het wegnemen van origineel materiaal wordt tegenwoordig als ethisch onverantwoord gezien.

Ook een parket werd als oplossing gebruikt. Parket is een systeem van verlijmde en bewegende latten en werd toegepast om een paneel gedwongen recht te houden, dit kan echter grote schade aan het schilderij veroorzaken, deze constructie wordt steeds vaker weer verwijderd.
Bij de restauratie van panelen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een breed scala aan lijmen waarbij gestreefd wordt naar reversibiliteit.

© 2014 Ars & Art | All rights reserved | Website created by www.mhoeboer.com