Afnemen van vuil & vernis

Reinigen

Het “reinigen” van een schilderij houdt het volgende in:

Eerst moet er door onderzoek bepaald worden wat verwijderd moet worden. Restauratoren spreken hierbij liever over afnemen.
Het afnemen gebeurt in lagen, de lagen van een schilderij kunnen als volgt ingedeeld worden:

De drager

De drager is meestal een paneel of een doek.

De grondlaag

De grondlaag is de barrière tussen de drager en de schilderlaag, dit is meestal kalk met lijm. Er kunnen verschillende lijmen gebruikt worden; dierlijke lijm, caseïne lijm en tegenwoordig vaak acrylaatlijm.

De Schilderlaag

Verf bestaat uit pigment met lijm. Ook hiervoor worden verschillende lijmen gebruikt. Veel voorkomende lijmen die voor het schilderen gebruikt worden zijn:  olie, acrylaat, alkyd, eitempera etc.

De vernislaag

De vernislaag is een harslaag die over de verf wordt aangebracht. Deze dient ter bescherming en om een hinderlijke glans tegen te gaan. </br>De vernis kan bestaan uit hars en wassoorten die uit natuurlijke of chemische middelen zijn opgebouwd.

Inschilderingen

Een inschildering is verf die aangebracht is ter restauratie van een beschadiging maar vaak ook over de oorspronkelijke verflaag is aangebracht.

Vet en vuil

Opgebouwde vet- en vuillagen die zich na verloop van tijd op het schilderij verzameld hebben, bijvoorbeeld door rookaanslag, kunnen worden verwijderd.

Na het onderzoeken van de lagen wordt met de klant besproken wat er van het schilderij verwijderd moet worden. Er kan voor gekozen worden alleen het vuil van een schilderij te verwijderen maar bijvoorbeeld ook sterk vergeelde vernissen en verkleurde inschilderingen. Bij hedendaagse restauraties wordt gebruik gemaakt van een uitgebreid scala aan oplosmiddelen en zepen in verschillende samenstellingen. Ook het gelleren van dit soort oplosmiddelen en zepen behoort tot de mogelijkheden ter beschikking van de restaurator. Door onderzoek kan er steeds gerichter vuil en of vernis in lagen  worden afgenomen zonder de verflaag te beschadigen. Het afnemen van inschilderingen en of overschilderingen kan overwogen worden.


Maken van A.B.S en D.C.A zepen en gelleren van oplosmiddelen
A.B.S zepen: Abieticacid Based Soap
D.C.A zepen: Deoxy-Choline-Acid
Zeer specifieke zepen ontwikkeld om harsen van vernissen op te lossen en de verflaag niet aan te tasten. Deze zepen worden gebruikelijk in gelvorm aangebracht.

© 2014 Ars & Art | All rights reserved | Website created by www.mhoeboer.com